En sjælden skønhed

HARPESTOLEN – EN ANDERLEDES DESIGNKLASSIKER

Her på værkstedet hos Balderus Stoleflet får vi mange forskellige designerstole til renovering. Vi ser den ene skønne Wegner-stol efter den anden og ikke så få Børge Mogensen stole. Det er ikke svært at se, at en stol som Wegners ”Y-stol” eller Børge Mogensens ”Folkestolen” er enormt populære.

 

Harpestolen – en anderledes designklassiker

Jævnligt sker det naturligvis også, at vi får en ekstra særlig stol ind – således også denne gang, hvor vi har fået æren af at bringe en smuk Harpestol tilbage til dens rette form. Harpestolen hed oprindeligt Vikingestolen. Det var Høvelskovs navn til stolen, men af journalister blev stolen omdøbt til Harpestolen.

Stolen er designet af Jørgen Høvelskov tilbage i 1963, og er en relativt ukendt dansk designperle.Faktisk er stolens ophavsmand, Jørgen Høvelskov (1935-2005), lige så relativt ukendt på den danske designscene, for i sin tid som møbelarkitekt tegnede han kun 10 forskellige møbler.

Heraf er Harpestolen den mest kendte, og den er stadig i produktion for Koch Design, der samarbejder med Høvelskov-familien om både dette og andre designs i en serie, der hedder ”Viking”. Siden januar 2014 har alle de nyproducerede harpestole fået et mærke med nummering.

 

60 meter flagline og ny lak

Den Harpestol, som vi fik ind på værkstedet denne gang, havde kunden selv været ved at renovere med maling. Dette var dog ikke helt vellykket, og derfor måtte stolen slibes af, bejdses og lakeres på ny. Træet, der blot består af to dele, blev sortbejdset, hvilket står i flot kontrast til den naturfarvede flagline.

Da stolen igen stod flot, måtte vi pakke den sammen og sende den hjem til rette ejer, der var lykkelig over at modtage den restaurerede stol.

Stolen, der består af ganske få elementer, kan skilles ad og pakkes så den fylder meget lidt. Når man køber den, får man den også leveret usamlet. Herefter kræver det ikke meget teknisk snilde at samle den ved hjælp af en medfølgende unbrakonøgle.

Hos Balderus går godt håndværk og faglig stolthed hånd i hånd. Vi sætter en ære i at levere til den aftalte tid og i den bedste kvalitet.