Wegner stol model PP 129 fra 1968

Endnu et klassisk Wegner design

Hans Wegner er ophavsmand til designs på mere end 500 stole og andre møbler. Det er naturligvis ikke dem alle sammen, der er blevet til møbelklassikere.Kigger man ned over danske designerstole på auktion hos eksempelvis Lauritz.com vil man dog hurtigt se, at Wegner har formået at skabe rigtig mange vigtige møbler, som er blevet en del dansk designskat.

Når man nævner Hans Wegner, får de fleste associationer til hans mest populære og karakteristiske møbler som Y-stolen (CH 24), Tyrstolen (PP 518), Den Runde Stol (PP 501/ 503), CH 33 Spisebordsstolen, CH 25 Lænestol og CH 29 Savbukkestol.

Den stol, vi i denne omgang har fået lov at renovere, er Model PP 129 – også kendt som Netstolen. Denne stol er ikke lige så kendt, som flere af de andre modeller, men den er til gengæld meget kendetegnende for Wegners stole. Den har brede armlæn, flet af flagline og et voluminøst udtryk.

En ægte Wegner fra cirka 1970

Netstolen, som vi fik ind før jul, var en af de første fra cirka 1970, hvor stolen første gang kom i produktion. Den er designet med flagline, som er et materiale, han har brugt på enkelte andre stole – eksempelvis Flaglinestolen, som vi har skrevet om her. Stolene blev dog i første omgang kun blev produceret i 1969 og 1970. Først i 2012 er produktionen blevet genoptaget af PP Møbler.

I perioden omkring 1970 har Wegner haft en forkærlighed for brede armlæn og det voluminøse udtryk, for stolen PP129, som vi fik ind på vores værksted, ligner i høj grad lænestolen GE 375. Denne lænestol designede Wegner i 1969 – altså året efter PP129. Den bliver produceret hos Getama, og blev først designet i to forskellige udgiver: Én med flaglinesnor i ryggen (ligesom PP 129) og én med tremmer i ryggen.

GE 375 med flaglinesnor blev kun produceret i 1969-1970 og i ganske få eksemplarer. I dag produceres den kun med tremmer i ryggen. Finder man en af de få GE 375 med flaglinesnor i ryggen, minder den på mange måder om netop PP 129.

Kunden havde selv ordnet træet på sin stol, der oprindeligt var i rødmalet bøgetræ. Den gamle maling har kunden fjernet og træet er blevet hvidolieret. Vi tilføjede ny, sort flaglinesnor – det var, som altid, en spændende opgave at flette sådan en speciel stol som denne, som vi ikke ser så mange af.

Hos Balderus går godt håndværk og faglig stolthed hånd i hånd. Vi sætter en ære i at levere til den aftalte tid og i den bedste kvalitet.